Find vej: Forside » Artikler » Vi skal udvikle den danske model

Vi skal udvikle den danske model

Lagt på sportt.dk den 04-03-2017 af sportsWebmaster


”Der er behov for at forbedre de økonomiske rammer og vilkår for danske eliteatleter, men løsningen er ikke proforma-ansættelser af atleter,” siger Lone Hansen, direktør for Team Danmark.Danske Elitesportsudøveres Forening foreslår i torsdagens udgave af Politiken, at staten skal ansætte eliteatleter, som derved kan koncentrere sig fuldt ud om deres sportslige karriere. I Team Danmark ser Lone Hansen det dog ikke som en umiddelbar løsning på eliteidrættens økonomiske udfordringer.

”Det er en model, som nogle lande benytter sig af, men i Danmark har vi udviklet en model, hvor atleter har fleksible muligheder for at uddanne sig ved siden af den sportslige karriere. Der er behov for at forbedre de økonomiske rammer og vilkår for danske eliteatleter, men løsningen er ikke nødvendigvis, at staten proforma-ansætter atleter. Dansk eliteidræt har de sidste 15-20 år vist, at Team Danmark-modellen fungerer. Det er lykkedes at vinde flere OL- og VM-medaljer, samtidig med at vi har fastholdt fokus på at udvikle hele idrætsmennesker,” siger Lone Hansen.

Team Danmark er løbende i dialog med virksomheder og uddannelsesinstitutioner for at sikre fleksible vilkår for danske eliteatleter, så Danmark også de kommende år vil være en af verdens stærkeste eliteidrætsnationer.

”Der er stadig potentiale for at udvikle den danske eliteidrætsmodel. Danske eliteatleters økonomiske rammer og vilkår kan forbedres, og hvis vi skal fastholde den positive udvikling, kræver det, at der er ressourcer til at følge med den internationale udvikling. De ressourcer har Team Danmark ikke i dag,” siger Lone Hansen.

Hver fjerde atlet må låne penge
Team Danmarks årlige brugerundersøgelse blandt atleter, sportschefer og landstrænere viser, at hver fjerde atlet må optage lån for at finansiere elitekarrieren. Over halvdelen af atleterne svarer, at de modtager penge af familie og venner for at få hverdagsøkonomien til at løbe rundt.

Det er ikke kun atleterne, der oplever de økonomiske benspænd. Sportschefer og landstrænere udtrykker i undersøgelsen også bekymring for udfordringerne i dansk eliteidræt. Særligt vurderer de, at konsekvensen kan være, at alt for mange atleter stopper karrieren tidligt, selvom mulighederne for toppræstationer stadig er til stede.

”Undersøgelsen peger på nogle økonomiske udfordringer, som vi må forholde os til. Det er afgørende, at vi de kommende år øger finansieringen til dansk eliteidræt, hvis skal fastholde den positive udvikling,” siger Lone Hansen.

Fakta: Nationsranking med udgangen af 2016
Sommer-OL-discipliner:
Antal medaljer: Nr. 18 blandt alle nationer – nr. 3 blandt små nationer (med mindre end 10 mio. indbyggere).
Antal top 8-placeringer: Nr. 24 blandt alle nationer – nr. 5 blandt små nationer.

Alle OL-discipliner:
Antal top 8-placeringer: Nr. 24 blandt alle nationer – nr. 5 blandt små nationer.

Alle discipliner (både OL- og ikke-OL-discipliner):
Antal top 8-placeringer: Nr. 20 blandt alle nationer – nr. 5 blandt små nationer.
(Kilde: Infostrada/Gracenote)