Find vej: Forside » Artikler » Satsning bringer kvindelige cykelryttere frem på verdensranglisten

Satsning bringer kvindelige cykelryttere frem på verdensranglisten

Lagt på sportt.dk den 23-03-2017 af sportsWebmaster


De kvindelige danske cykelryttere er i gang med et gennembrud for dansk cykling på de europæiske landeveje. En af årsagerne til successen er et udviklingsprojekt, der har haft fokus på at opbygge et elitemiljø målrettet kvinderne.Fra en 37. plads til en imponerende 12. på bare et år. Det er status på den seneste verdensrangliste for kvindecykling, der netop er blevet offentliggjort. Springet på verdensranglisten skyldes i høj grad Amalie Dideriksens VM-guld og hendes og Cecilie Uttrup Ludwigs seneste internationale resultater på landevejene.

”Det ser ud til, at Danmarks Cykle Union (DCU) er lykkes at skabe en ny generation af kvindelige cykelryttere, der tilhører den absolutte verdenselite. Det giver forhåbninger om mange store resultater for dansk cykling de kommende år,” siger Lone Hansen, direktør for Team Danmark.

Potentialet for at udvikle verdensklasseryttere på kvindesiden har længe været til stede, og både Amalie Dideriksen og Cecilie Uttrup Ludwig har gennem flere år været med i Team Danmarks talentprogram, som har givet atleterne adgang til Team Danmarks ydelser. Udfordringen har tidligere været, at flere af de mest lovende talenter enten stoppede deres karriere tidligt eller ikke lykkedes med at udfolde deres potentiale på højeste niveau.

Derfor gik DCU og Team Danmark for to år siden i fællesskab i gang med et treårigt udviklingsprojekt finansieret af Team Danmark, som har haft til formål at opbygge et nyt elitemiljø for de kvindelige ryttere.

”Vi kunne konstatere, at der var brug for at udvikle et bedre miljø for de kvindelige cykelryttere. Et elitemiljø, der dels kan fastholde dem i sporten og dels give dem den sparring og de erfaringer, de har brug for i deres udvikling. DCU har i mange år haft et stærkt elitemiljø på herresiden, og ambitionen med udviklingsprojektet er, at overføre den viden og ekspertise til en udpeget gruppe af talentfulde kvindelige cykelryttere,” siger Lone Hansen.

Tidligere verdensmester i spidsen
Som en del af udviklingsprojektet blev den tidligere dobbelte verdensmester franske Catherine Marsal ansat som projektleder, og hun har sammen med bl.a. Team Danmarks eksperter været med til at skabe en ny elitekultur i dansk kvindecykling.

”Som eliteatlet er du afhængig af, at være en del af et miljø, som kan udvikle dig til verdensklasse. Trænerne, ledere, holdkammerater osv. har stor betydning for, at du bliver udfordret og udviklet på den rigtige måde i din karriere, og det er et godt arbejde hele vejen rundt om rytterne, der nu medvirker til de flotte præstationer,” siger Lone Hansen.

Catherine Marsal fortæller, at der nu er fokus på at samle de unge kvindelige ryttere så meget som muligt, og det er lykkes at skabe et stærkt udviklingsmiljø, hvor de unge ryttere også fungerer socialt.

”Der er sket en fantastisk udvikling. Amalie Dideriksens VM-sejr viste for alle, at det godt kan lade sig gøre. Det har givet mange af rytterne et ekstra skub, og løb efter løb har de tanket selvtillid og tro på egne evner gennem de sidste par år,” siger Catherine Marsal.

De flotte resultater den seneste tid og placeringen på verdensranglisten betyder, at Danmark står med gode muligheder for at kunne stille med seks ryttere til VM i stedet for tre

”Det vil give os langt bedre muligheder for at kunne præge løbene og skabe de bedste forudsætninger for et dansk topresultat,” siger hun.

Kvindelige atleter rykker
Cykelrytterne er et eksempel på, at kvindelige eliteatleter rykker i disse år. Det så vi senest under OL i Rio, hvor 8 ud af 15 danske medaljer blev vundet af kvinder. Det er en ny udvikling, hvis vi f.eks. kigger tilbage på de seneste lege i Beijing og London.

”Team Danmark arbejder for, at Danmark er det bedste sted i verden at dyrke eliteidræt. Det gælder både for mænd og kvinder. Jeg tror, en af forklaringerne på kvindernes succes er, at de danske eliteidrætsmiljøer er blevet bedre til at forstå, hvordan man skabe miljøer, hvor både mænd og kvinder trives og kan udvikle sig bedst muligt,” siger Lone Hansen.