Find vej: Forside » Artikler » SDU sætter forskningsfokus på fodbold

SDU sætter forskningsfokus på fodbold

Lagt på sportt.dk den 28-01-2017 af sportsWebmaster


En strategisk satsning skal gøre Syddansk Universitet til internationalt førende universitet i fodboldforskning. ”Et glimrende initiativ for ny viden kan give de sidste marginaler i eliteidrættens verden,” siger Team Danmarks direktør, Lone Hansen.Eliteatleter har brug for den nyeste viden for at præstere bedst muligt. Derfor er det en god nyhed for eliteidrætten i Danmark, at Syddansk Universitet vil investere i forskning i elitefodbold. Den nye satsning vil bl.a. fokusere på talentudvikling, test og træning og har den internationalt anerkendte professor Peter Krustrup i spidsen. Forskningen kommer til at være praksisnær, så trænere og klubber hurtigt kan få gavn af de resultater, forskerne når frem til, fortæller han.

”Vi kommer til at fokusere meget på hurtig formidling, og vores ambition er at kunne servicere elitesportens aktører med den nyeste viden. Derfor vil vi meget gerne indgå samarbejde med f.eks. DBU, Divisionsforeningen og Team Danmark, så resultaterne bliver anvendt ude på banerne,” siger Peter Krustrup.

Lone Hansen, direktør i Team Danmark, glæder sig over initiativet, for udvikling af ny viden bliver et stadigt mere afgørende parameter i international eliteidræt, forklarer hun.

”Team Danmark har et stærkt fokus på at udvikle og teste nye måder at udvikle eliteidrætten på. Vi skal hele tiden være nysgerrige og turde afsøge nye grænser, hvis vi skal fastholde Danmarks høje konkurrenceniveau. Her spiller samarbejdet med forskningsmiljøerne på universiteterne en afgørende rolle, og jeg er ikke i tvivl om, at elitefodbolden i Danmark kommer til at få stor gavn af satsningen fra Syddansk Universitet,” siger hun.

Internationalt niveau
Peter Krustrup holder tiltrædelseseminar i dag (fredag, red.), hvor 22 internationale fodboldforskere er samlet på Syddansk Universitet.

”Forskningen i elitefodbold er efter min mening stagneret gennem de seneste år. Det vil vi ændre på, og at der kommer 22 forskere fra hele verden viser, at vi har potentialet til at blive et centrum for fremtidens fodboldforskning. Det er også vores ambition,” siger han.

Peter Krustrup arbejdede tæt sammen med tidligere landstræner for kvindelandsholdet i fodbold, Kenneth Heiner-Møller, i forbindelse med EM i 2013. Her brugte de den nyeste viden fra forskningens verden til bl.a. at fokusere på at optimere spillernes form med højintensiv træning. Holdet vandt bronze. I dag arbejder Kenneth Heiner-Møller som konsulent i Team Danmark.

Peter Krustrup kommer fra en stilling som professor ved Københavns Universitet og har tidligere været professor på Exeter Universitet i England. Han har siden 1996 forsket i præstation i eliteidræt.

Team Danmark arbejder med forskning i eliteidræt.