Find vej: Forside » Artikler » Letvægtsfireren vil blive savnet

Letvægtsfireren vil blive savnet

Lagt på sportt.dk den 14-02-2017 af sportsWebmaster


Team Danmarks direktør, Lone Hansen, hylder letvægtsfireren og beklager, den ikke længere vil være på det olympiske program. ”Letvægtsfireren er en kulturinstitution i dansk eliteidræt, og det er trist, vi ikke skal se den til OL i Tokyo. Nu fokuserer vi sammen med Dansk Forening for Rosport på at udvikle de store potentialer i andre bådklasser,” siger hun.Der har været garanti for OL-medaljer, når letvægtsfireren – også kaldet Guldfireren – har deltaget ved OL. Båden har vundet medaljer ved samtlige OL siden Atlanta 1996,men u har det internationale roforbund besluttet, at bådklassen ikke længere hører hjemme på det olympiske program. Team Danmarks direktør, Lone Hansen, ærgrer sig over beslutningen.

”Letvægtsfireren er en institution i dansk eliteidræt, som vi godt kan tillade os at være stolte over i Danmark. Derfor er det en trist beslutning, at vi ikke længere skal opleve en dansk letvægtsfirer til OL. Tre OL-guldmedaljer, en af sølv og to af bronze er en ekstrem imponerende bedrift, og det arbejde, der er foregået i og omkring båden, har været en kæmpe inspiration for os alle,” siger hun.

Det Internationale Roforbund (Fisa) ønsker at erstatte mændenes letvægtsfirer med en firer for kvinder i den åbne klasse. Flere lande, deriblandt Danmark, har dog stillet et modforslag. Det går på at tilføje en letvægtsfirer for kvinder og fjerne en tung herrefirer.

”Jeg ved, at forbundet har kæmpet en meget flot kamp for at beholde letvægtsfireren på OL-programmet. Det er desværre ikke lykkes at samle opbakning til forslaget, og derfor må vi sammen med forbundet forholde os til en ny virkelighed uden letvægtsfireren. Det kommer til at få betydning for det elite-setup, der findes i dag,” siger Lone Hansen.

Stadig store potentialer
Seks OL-medaljer vidner om, at det ikke er nogen tilfældighed, at Danmark gennem de seneste tre årtier har haft en letvægtsfirer i den absolutte verdensklasse.

Team Danmark og Dansk Forening for Rosport har gennem mange år haft et tæt samarbejde om elitearbejdet ved Bagsværd Sø. Lone Hansen er fuld af fortrøstning i forhold til fremtiden for rosporten i Danmark, selvom det nu er slut med ’Guldfireren’.

”Der foregår er fremragende elitearbejde i dansk rosport. Det træningsmiljø, der er opbygget omkring rostadion i Bagsværd er et af de bedste i verden. Det så vi senest udfoldet til OL i Rio, hvor der var medaljechancer i flere bådklasser, og hvor det lykkedes Anne Dsane Andersen og Lærke Berg Rasmussen at vinde bronze. Nu vil vi sætte os sammen med forbundet forholde os til beslutningen og i fællesskab finde frem til, hvordan vi fastholder den gode udvikling i dansk rosport,” siger Lone Hansen.

Fakta: Team Danmark og DFfR
Dansk Forening for Rosport (DFfR) er kategoriseret som et af i alt otte ’Verdensklasseforbund’ i Team Danmark. Team Danmark støtter otte verdensklasseatleter og 17 eliteatleter i DFrF. Forbundet modtager i 2017 9,1 mio. kr. i direkte Team Danmark-støtte. Derudover har atleterne adgang til serviceydelser inden for bl.a. dual career, sportspsykologi, sportsmedicin, fysisk træning, ernæring og fysioterapi.